CRR Konser Salonu, ülkemizin müzik belleğine ve gelecek tınılarına uzanan bir programla keman sanatçısı Önder Baloğlu liderliğinde Gedik Filarmoni Orkestrası’nı konuk ediyor. Antik Anadolu kültüründen bu yana biriktirdiğimiz ses hazinelerinin ortaya çıkarılması üzerine yoğunlaşan Gedik Filarmoni Orkestrası, dünyaca ünlü bestecimiz Kamran İnce’ye İstanbul Filarmoni Derneği’nin 75. yılı onuruna verdiği siparişle bir eserin daha dünya prömiyerini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Cemal Reşit Rey, Kamran İnce ve Fazıl Say’ın eserlerine yer verilen “Köprüler” başlıklı konserde Kamran İnce’nin Intermezzo adlı eseri aracılığıyla ilk dönem bestecilerimizden Cemal Reşit Rey ve dünyaca ünlü piyanist ve bestecimiz Fazıl Say arasında benzersiz bir köprü kuruluyor. Sanatseverler, 21 Mayıs 2021 Cuma akşamı saat 20:00’da CRR Konser Salonu’nun YouTube hesabı aracılığıyla bu benzersiz deneyime şahitlik edecekler.
Dünyaca Ünlü Piyanist ve Besteci Fazıl Say’ın Eseri İlk Kez İstanbul’da Seslendirilecek
Fazıl Say’ın Türk müziğinden ilham alarak 2015 yılında yaylı orkestra için bestelediği Op.62, Chamber Symphony eseri, İstanbul’da ilk kez 21 Mayıs Cuma günü CRR Konser Salonu’nda Gedik Filarmoni Orkestrası’nın vereceği “Köprüler” konserinde dinleyiciyle buluşacak. Dünya prömiyeri 2015 yılında New York Carnegie Hall’da Orpheus Oda Orkestrası ile birlikte yapılan eser, İstanbul’da ise ilk kez Gedik Filarmoni Orkestrası tarafından seslendirilecek.
Üç bölümden oluşan ve tamamen Türk müziğinden esinlenen eserle ilgili olarak eserin bestecisi Fazıl Say şunları söylüyor: “20 dakikalık bu eserde, günümüz Türkiye’sinin kültürel karışıklığını, hayallere dalınan bir anlatımla izleyeceksiniz. Bu eserde anlatmak istediklerimi özellikle ritimler ve ölçü vuruşlarıyla yapmayı denedim. İlk bölüm, Türk müziğinde yaygın olarak kullanılan 7/8 “devr-i hindi”dir. Hicaz makamındaki klasik saray müziğinden esinlenerek “eski İstanbul” için belli bir nostaljiyi işaret eder. İkinci bölüm daha sakin ve sükûnetlidir. Burada özellikle çağımızın romantizme duyduğu ihtiyacın altını çizmek istedim. Son bölüm ise çok süratli bir köçekçe dansıdır. İstanbul’un eski Roman semti Sulukule artık yok. Ama zamanında dans ve eğlence mekânlarına ev sahipliği yapıyordu. Ve bu son bölüm Türk-Roman müziğinin tüm enerjik ve coşkulu unsurlarını bünyesinde barındırıyor.”
Ödüllü Bestecimiz Kamran İnce’den Bir Dünya Prömiyeri
İTÜ MİAM ve Memphis Üniversitesi’nde kompozisyon alanında profesör olarak çalışmalarını sürdüren Kamran İnce müziğini, Türk ve Balkan müziğinin enerjisi ve saflığı, Bizans ve Osmanlı müziğinin ruhaniliği, Avrupa sanat müziği geleneği ve Amerikan tininin dışa dönüklüğü şeklinde tanımlıyor. Gedik Filarmoni Orkestrası’nın “Köprüler” başlıklı konseri işte bu tanımlama dolayısıyla Kamran İnce’ye verilen sipariş eser üzerine kurulmuştur. İnce’nin müzik belleğimiz ve gelecek tınılarımız üzerine doğru bir köprü oluşturacağını düşünen Gedik Sanat Genel Sanat Yönetmeni Caner Akgün, CRR Konser Salonu için kurguladıkları özel programla ilgili düşüncelerini “Cemal Reşit Rey’den alınan ateşin Kamran İnce’nin kurduğu köprüyle Fazıl Say’ın Chamber Symphony adlı eserine bağlanması oldukça heyecan verici bizim için. Prometheus’un insanoğlunu aydınlatan ateşi hiç sönmesin” şeklinde paylaşıyor.
Cemal Reşit Rey’in Kendi Evinde Olağan Dışı Bir Yorum
Cemal Reşit Rey’in Andante & Allegro adlı yaylı çalgılar ve keman için yazılan eseri Gedik Filarmoni Orkestrası eşliğinde yorumlayacak olan Önder Baloğlu, Cumhuriyet Dönemi Kültür ve Sanat yeniliklerinin ilk örneklerini bize veren bu anıtsal bestecimizin şaheserini onun evinde yorumlayacak olmanın heyecanını dile getirirken, konserin temeline konumlandırdıkları eserin şefsiz olarak ilk yorumuna şahitlik edecek sanatseverleri bu olağan dışı performansa davet ettiğini belirtiyor.
Yenilikçi ve İdealist Bir Orkestra
Gedik Eğitim ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Gedik Sanat’ın kuruluş ilkeleri doğrultusunda çağdaş Türk bestecilerine yeni eserler sipariş ederek, kadim müzik belleğimizi uluslararası platformda temsil etmek amacında olan Gedik Filarmoni Orkestrası, nitelikli müzik amacı taşıyan, repertuvar seçiminde stil, dönem ve içerik bütünlüğü bulunduran ve en önemlisi yüksek kalitede icra hedefine odaklanmış dinamik kadrosuyla ender karşılaşılabilecek yüksek bir enerji vaat ediyor.
Kaynak: Andante