GEDİK SANAT “KADININ SÖZÜ VAR” PROJESİ İLE TOPLUMSAL EŞİTLİĞE ÇAĞRI YAPIYOR

Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı bünyesinde çalışmalarını sürdüren “Gedik Sanat”, İstanbul Gedik Üniversitesi ile gerçekleştirdiği yeni projesi “Kadının Sözü Var” ile kadınların ekonomik ve sosyal alandaki varlığına güç katıyor.

Gedik Sanat, kadınların birer özne olarak kendilerini ifade edebilmelerinin, kamusal alanda eşit ve özgür bireyler olarak seslerini duyurabilmelerinin toplum için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğunun bilinci ile “Kadının Sözü Var” projesini hayata geçirdi. Koro kültürünün zenginliği ile beslenen bu çalışmada toplumsal eşitliğe çağrı yapıldı.

Toplumda kadına ve onun beceri ve yeteneklerine yönelik ön yargıları ters yüz eden bir çalışma olan “Kadının Sözü Var” projesi kadını erkeklik üzerinden değil, kendi var oluşu üzerinden görünür kılıyor. Kadını ev içine ya da ev içi ile özdeşleştirilmiş çalışma alanlarına yönelten erkek egemen görüşün aksine, kamusal alanda var olduğunu gösteriyor.

Gedik Sanat, kadın ve erkeğin eşit bireyler olarak sosyal, ekonomik ve siyasal alanda var olmaları; cinsiyete dayalı ayrımcılığın son bulması ve her bireyin sözünün duyulur olması talebi ile bu proje için yola çıktı. Bu yolda, çok değerli kadın şairlerin kaleminden çıkan şiirlerin yine çok başarılı erkek besteciler tarafından bestelenmesine vesile oldu. Şair ve bestecilerin ortak üretiminden ortaya çıkan eserleri Türkiye’nin ilk kadın korosu Sirene seslendirdi.

Proje kapsamında kamusal alanda sesini duyurmuş kadınlara da yer verildi

Proje kapsamında gerçekleştirilen dijital sohbetlerde, Prof. Dr. Merih Tangün ile öncü tiyatro oyuncusu Afife Jale’den, Prof. Dr. Zeliha Berksoy ile öncü opera sanatçısı Semiha Berksoy’dan, Doç. Dr. Serap Yüzgüller ile öncü ressam Artemisia Gentileschi’den, Doç. Dr. Sibel Almelek ile resim sanatında kadın temsilinden bahsedildi.

Öğr. Üyesi Dr. Ayşin Şişman moderatörlüğünde TOBB İstanbul Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Dinçbal Kal ve Kreatif Direktör Nur Bilen Yavuzer ile kadınların girişimcilik alanında var oluşu üzerine, Öğr. Üyesi Dr. Ece Erbuğ moderatörlüğünde KASFAD YK Başkanı Prof. Dr. Canan Koca ile spor dünyasında kadınların var oluşu üzerine, Öğr. Üyesi  Dr. Ayşe Deniz Ünan moderatörlüğünde KAGİDER yönetim kurulu üyesi Esra Bezircioğlu ile kadın istihdamının güçlendirilmesi üzerine sohbetler gerçekleştirildi.

Şair Gonca Özmen ile eserleri ve edebiyat dünyasında kadınların var oluşuna, Koro Kültürü Derneği Başkanı Cesur Özdemir ile koro kültürü, Besteci Enver Yalçın Özdiker, Oğuzhan Balcı ve Mesruh Savaş ile ürettikleri eserler üzerine, Volkan Akkoç ile kurucu şefi olduğu Sirene ve “Kadının Sözü Var” projesine dair sohbetler gerçekleştirildi. 

Kadınların Dizeleri, Ödüllü Koro Sirene İle Dünya Prömiyeri Yaptı

Gedik Sanat tarafından sipariş edilen Koro eserleri, üç değerli şairin dizelerinin bestelenmesi ile oluşturuldu. Ayten Mutlu’nun “ Telefonda “ adlı şiirini Oğuzhan Balcı, Didem Madak’ın “ Ay Işıl’a Sığışmıştı” adlı şiirini Enver Yalçın Özdiker ve Gonca Özmen’in “ Belki Sessiz”  adlı şiirini Mesruh Savaş besteledi. Bu eserlerin dünya prömiyerlerini “10. J. Brahms” ve “8. R.Schumann” koro yarışmalarından iki altın madalya alan, şef Volkan Akkoç’un kurucu şefliğini ve müzikal direktörlüğünü yürüttüğü Türkiye’nin ilk ve tek kadın korosu Sireneyorumuyla dinlendi.

Teknolojiden sanata, spordan siyasete her alanda kadının sesinin duyurulması ve kadın istihdamının artırılması yönünde çalışmalarını sürdüren İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın Girişimciliği (KAGİMER) ile Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezleri (KATUAM) planlamasıyla KAGİDER, KASFAD, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Yöneticileri; Gedik Sanat’ın planlamasıyla Koro Kültürü Derneği, Semiha Berksoy Opera Vakfı Yöneticileri, Sanat Tarihçileri, Şairler, Besteciler ve Sanatçılarla gerçekleştirildi.

 

Gedik Holding Hakkında:

Gedik Holding’in temelleri, kurucusu Halil Kaya Gedik tarafından 1963 yılında kaynak sarf malzemesi üreticisi Gedik Kaynak ile atıldı. Gedik Kaynak ticari hayatını yıllar içinde başarıyla devam ettirdi. Faaliyet alanlarına döküm, vana, eğitim gibi pek çok sektörü ekleyen Gedik Holding bünyesinde 1500’ü aşkın kişi çalışmaktadır. İnovasyona ve yatırıma verdiği önemle büyüyen, her ekonomik şarta ve değişime ayak uydurabilen bir topluluk haline gelen holding, tüm dünyada talep gören Gedik Kaynak ve Gedik İleri Döküm Teknolojileri ürünlerini çeşitlendirmek ve kapasitesini artırmak amacıyla Sakarya Hendek bölgesinde 262.000 m²’lik bir alan üzerinde yepyeni ve modern bir tesis kurmuştur. İstanbul Gedik Üniversitesi ile her yıl binlerce genci meslek sahibi yapmaktadır. Ayrıca holding bünyesindeki İstanbul Gedik Üniversitesi Türkiye’de üniversite olarak ilk FEM (Fırsat Eşitliği Modeli) Sertifikası’nın da sahibidir.

Gedik Holding tüm faaliyetlerini sürdürülebilir büyüme odağında gerçekleştirmektedir. Bu doğrultuda insana değer mottosuyla hareket etmektedir. DNA’sında üretim ve eğitim olan grup insan kaynağını en önemli varlığı kabul etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik’in liderliğinde fırsat eşitliği konusuna özenle eğilmekte olan holding,  sanayide mavi yakada da kadın istihdamını önemsemekte ve hali hazırda sanayi şirketlerindeki kadın istihdamını sektör ortalamalarının üzerinde tutmaktadır. 

Gedik Sanat Hakkında:

Türkiye’nin sanat yaratıcılarının eserlerinin ilk gösterimlerini gerçekleştirmek ve uluslararası platformda tanıtmak amacıyla kurulan Gedik Sanat, Gedik Holding’in sanayideki üretim hedefine sanat alanında da odaklanmış bir yol izlemektedir. Kadın sanatçıların üretimine vurgu yapan sanat projeleri üretmeye devam edecek olan Gedik Sanat, bunu “Kadının Sözü Var” başlığıyla hayata geçirmeye devam ediyor. Bu başlığın da bir Sanat mottosu olması en büyük amacı…

 

Kaynak: Kadın Dostu Markalar

Share:
Gedik Sanat. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. © 2019.