Gedik Filarmoni Orkestrası | Tolga Yayalar, ‘‘Four Sacred Spaces’’

';

Gedik Filarmoni Orkestrası’nın 14 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirdiği Konserinde Tolga Yayalar ‘ın ‘’Four Sacred Spaces’’ adlı eserinin Dünya Prömiyeri Lider Murat Erginol’un yönetiminde seslendirildi.

Tolga Yayalar’ın ‘’Four Sacred Spaces’’ eseri ile ilgili fikirlerini sizlerle paylaşmak isteriz;

İstanbul’un Bizans kiliseleri müziğime her zaman ilham veren öğeler arasında yer almıştır. Daha önce yazmış olduğum, di Luce e ombra, İkinci Yaylı Dörtlüsü, Vestiges of Time adlı eserlerde hep çıkış noktaları İstanbul’un biraz da unutulmuş ve göz ardı edilen bu değerlerini konu almıştı. Four Sacred Places bu halkanın bir devamı niteliği taşıyor. İçerdiği dört bölümle eser, bu sefer belki de İstanbul’un en tanınan dört kilisesinden ilham alınarak yazıldı. Müziğin bu kiliselerle bağlantısı her bölümde biraz farklılık taşıyor. Birinci bölüm Zeyrek’in üç farklı yapısının beraberliğinin br soyutlaması. İkincisi Ayasofya’nın görkemli ekosunun yansıması, üçüncü bölüm Aya İrinin asetik estetiği ve son bölüm de Kariye’nin pastoral konumunu ele alıyor.

Müzik aynı zamanda ilham aldığı eserler gibi zamansallığının yanında mekânsal bir deneyim de vaat ediyor. Eser bir yaylı çalgılar orkestrası yerine, üç tane yaylı beşlisi kullanıldı. Bu üç beşli sahnede solda, merkezde ve sağda olmak üzere nerdeyse bir stereo efekt yaratacak şekilde konumlanıyor.

Konsere verdikleri desteklerden dolayı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operasına teşekkür ederiz.

Gedik Filarmoni Orkestrası

14 Aralık 2022

Tolga YAYALAR “Four Sacred Spaces”

Lider: Murat Erginol

Video-Ses Kayıt: Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Cem ÖNERTÜRK

Video-Ses Düzenleme: Cem ÖNERTÜRK

Her türlü soru ve bilgi için [email protected] veya www.gediksanat.com adreslerinden bizlere ulaşabilirsiniz.

Gedik Sanat | Birleştirir. Sanat için…

Share:
Gedik Sanat. Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. © 2019.